Google Website Translator

sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Bataattia, keittiömoka ja vapunvalmistelua

Aina joskus ruoanlaitto onnistuu nappiin ja mielestäni se onnistui tällä viikolla aika hyvin. Nämä reseptit on aivan pakko laittaa muistiin ja korvan taakse. Salaatti syntyi, kun olin törmännyt pääruoan reseptiin. Siinä käytettiin bataattia, joten oli loogista perustaa tehtävä salaatti samoin bataattiin
 

Bataatti-paprikasalaatti

Sweet potato bellpepper salad
400 g bataattia
2 eriväristä paprikaa
1 rkl öljyä
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl jeeraa (juustokuminaa)
ripaus chilihiutaleita
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
250 g miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
n. 1 rkl tuoreita basilikanlehtiä
Salaattia (jää- tai jäävuorisalaattia ja rucolaa)
210 g (1 pallo) Mozzarella-juustoa
pähkinäsekoitusta tai suolapähkinöitä rouheena
0,5 limen mehu
1-2 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
 
Kuori bataatit ja kuutio ne. Pese paprikat, poista kanta ja siemenet ja kuutioi liha suunnilleen samankokoisiksi kuutioiksi kuin bataatit.
Sekoita kulhossa öljy ja mausteet. Laita bataatti- ja paprikakuutiot kulhoon ja pyörittele niitä mausteöljyssä niin, että kaikki kuutiot maustuvat.
Kaada maustuneet kuutiot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi ja paahda niitä 225 ºC  uunin keskitasolla n. 20 min, kunnes vihannekset ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Jäähdytä.
Puolita tomaatit ja silppua veitsellä basilikanlehdet kulhoon. Lisää joukkoon bataatti- ja paprikakuutiot. Jos haluat tarjota salaatin laakealta vadilta, lisää tässä vaiheessa kulhoon myös limen mehu, oliiviöljy ja mausteet ja sekoita. Asettele salaatit vadille pediksi ja lusikoi kulhon ainekset sen päälle. Jos haluat tarjota salaatin yhtenä salaattina kulhosta, revi kulhoon vielä jääsalaatti ja lisää rucolat, lisää sen jälkeen limen mehu, oliiviöljy ja mausteet ja sekoita hyvin.
Revi ennen tarjoilua salaatin päälle Mozzarellaa ja ripottele viimeiseksi pähkinärouhe. 
 
Kana-appelsiinipadan resepti on tässä lähes alkuperäisessä muodossa. Omaani varten en viitsinyt ilmojen takia lampsia kauppaan hakemaan kanaleikkeitä/suikaleita. Minulla oli pakkasessa kokonainen broileri, jonka keitin vihannesten kanssa. Lihan käytin tähän pataan, liemen pakastin tulevaa käyttöä varten. Lisäksi en tällä hetkellä omista uuniruoille sopivaa pataa (nykyinen on n. 7 litran rautapata), joten reseptini hellalla hauduttamisen sijasta ruoan voi valmistaa uunissa (175 ºC).
 

Kana-appelsiinipata

Chicken orange casserole
600 g maustamattomia broilerin paistileikkeitä tai paistisuikaleita
öljyä
2-3 sipulia (n. 350 g)
4 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl kurkumaa 
70 g tomaattisosetta
1 tl suolaa
1 (n. 500 g) bataatti
n. 0,5 dl vettä paistinpannun huuhteluun
1 tuore chili tai ripaus chilihiutaleita
2 appelsiinin mehu
3 rkl hunajaa
2 dl ruokakermaa

Kuori sipulit ja valkosipulit. Silppua sipulit ja murskaa valkosipulit. Jos käytät tuoretta chiliä, silppua myös se.
Pese, kuori ja kuutioi bataatti. Purista appelsiineistä mehu.
Jos käytät broilerinleikkeitä, suikaloi leikkeet. 
Paista broilerinliha paistinpannulla öljyssä kypsäksi. Nosta kypsät suikaleet kattilaan tai uunipataan.
Lisää paistinpannulle tilkka öljyä ja sipulisilppu. Kuullota sipuleita keskilämmöllä (3) n. 5 min. Lisää sen jälkeen joukkoon valkosipuli, kurkuma, tomaattisose, suola ja bataattikuutiot. Jatka paistamista vielä n. 5 min. Kaada sipuli-bataattiseos kattilaan tai uunipataan. Huuhtele paistinpannu tilkalla vettä ja kaada vesi sitten muiden aineiden joukkoon.
Lisää kattilaan/uunipataan vielä chili, appelsiinimehu, hunaja ja ruokakerma. Sekoita. 
Jos teet padan liedellä, kiehauta pata, laske sitten lämpöä ja anna porista hiljalleen liedellä n. 1 h. Jos teet padan uunissa, anna sen hautua siellä n. 1,5 h. Tarkasta maku.
Tarjoa salaatin ja halutessasi riisin/ohran kanssa.
Alkuperäinen resepti: Etiketti 1/21

Jälkiruokana vadelmamousse on helppo mutta aikaa vaativa. Itse valmistus on nopeaa, mutta moussen asettuminen/hyytyminen vaatii aikansa. Tässä kohtaa minun täytyy kertoa keittiömokasta, joka tapahtui tätä jälkiruokaa tehdessäni ja joka jälkikäteen ei osoittautunutkaan mokaksi. Olen tehnyt tällä reseptillä aiemminkin valkosuklaamoussea, joka onnistui loistavasti. Tällä kertaa olin kuitenkin ostanut erehdyksessä vispikermaa kuohukerman sijasta. Tein kerma-suklaaseoksen ohjeen mukaan ja laitoin jäähtymään. Aikansa kuluttua tein vadelmasoseen ja lisäsin 1 liivatteen sinne, koska ajattelin vadelmasoseen löystyttävän vaahtoani ja sen siksi tarvitsevan hieman lisähyydykettä. Kun olin vatkannut kermasuklaata 10 min totesin, etten saa aikaiseksi kunnollista "kermavaahtoa". Vain puolivaahdon, sellaisen löysähkön seoksen. En raaskinut hävittää kalliita aineita, joten lisäsin sekaan vadelmasoseen ja totesin, että on minulla ainakin hyvänmakuinen vadelmakastike jos ei muuta. Kaadoin seoksen astioihin ja laitoin yöksi jääkaappiin. Seuraavana päivänä söin ensimmäisen annoksen ja se oli kuin olikin herkullinen, pehmeä mousse. Mikä nautinto. Tämä osoitti, että vaikka joskus kuvittelee epäonnistuneensa, niin aina ei tosiasiassa käy niin.

Vadelma-valkosuklaamousse

Rapsberry white chocolate mousse
200 g valkosuklaata
4 dl kuohukermaa
275 g pakastettuja tai tuoreita vadelmia
1 liivatelehti
2 tl sitruunamehua
 
Paloittele suklaa kulhoon. Lämmitä kerma kattilassa lähelle kiehumispistettä, älä kuitenkaan anna kiehahtaa. Kaada kuuma kerma suklaan päälle kulhoon ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdy seos jääkaapissa kylmäksi.
Sulata pakastevadelmat, ota sulamisen aikana syntynyt mehu talteen. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja paseeraa ne siivilän läpi. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä n. 10 min. Kiehauta kattilassa n. 0,5 dl vadelmien sulamismehua ja sulata puristeltu liivatelehti joukkoon. Lisää lopuksi sekaan myös sitruunamehu. Jos käytät tuoreita vadelmia, kiehauta kattilassa sitruunamehua + vettä yht. 0,5 dl, sulata liivate siihen. Lisää liivateseos paseerattujen vadelmien joukkoon ja sekoita hyvin.
Ota kylmä kerma-suklaaseos jääkaapista ja vatkaa se sähkövatkaimella vaahdoksi. Vatkaus kestää hieman kauemmin kuin kermavaahdon vatkaaminen.
Sekoita kerma-suklaavaahdon sekaan nuolijalla vadelmasose. Jaa mousse tarjoiluastioihin, peitä astiat tuorekelmulla ja anna hieman hyytyä jääkaapissa ainakin 3 h, mieluummin yön yli. Koristele halutessasi annokset.

Netinkäyttäjänä käyn usein kuikuilemassa eri ruokablogeja ja Pinterestissä julkaistujen ruokien ja leipomusten reseptejä. Törmäsin taannoin helppotekoiseen mutta herkullisen näköiseen kuivakakkuun, jonka reseptiä minun oli pakko kokeilla. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin maustamatonta jogurttia, mutta itse käytin tässä tapauksessa vaniljajogurttia. Omenat olivat ongelma, koska tähän aikaan vuodesta kaupassa on vain jättiomenoita (á 250 g). Itse upotin kakkuun 1,5 tällaista omenaa, syksyn kotimaisista omenista tehtynä omenoiden lukumäärä on täysin toinen.

Omenajogurttikakku

Apple yoghurt cake
Kakkuvuoan voiteluun:
rasvaa, ruoko- tai tavallista sokeria
Taikina:
1 dl öljyä
1,25 dl jogurttia
3 kananmunaa
1,7 dl sokeria
1 tl vaniljatahnaa (tai 1 vaniljatangon siemenet)
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
250 g (1 kpl) omenaa kuutioituna
Vuokaan:
100 (0,5 kpl) g omenaa ohueksi viipaloituna
Karamellisointiin:
30 g voita tai leivontamargariinia
ruoko- tai tavallista sokeria

Rasvaa kuivakakkuvuoka ja "korppujauhota" se ruoko- tai tavallisella sokerilla. Esilämmitä uuni 175 ºC. 
Mittaa kulhoon öljy, jogurtti ja munat ja sekoita ne sähkövatkaimella hyvin sekaisin. Lisää kulhoon sokeri ja vaniljatahna ja sekoita hyvin.
Sekoita vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos erinä kulhoon hyvin sekoittaen.
Kuori ja kuutio omena/omenaa n. 200 g. Sekoita kuutiot kakkutaikinan joukkoon.
Viipaloi omenasta mandoliinilla tai juustohöylällä ohuita viipaleita. Peitä kakkuvuoan pohja näillä viipaleilla. Kaada päälle kakkutaikina. 
Paista kakkua uunin alakeskitasolla n. 45 min, kokeile tikulla kakun kypsyys. Nosta kakku uunista ja anna sen seistä vuoassa jäähtymässä n. 10 min ennen kumoamista.
Sulata sillä välin karamellisointiin tarvittava rasva. Kumoa kakku leivinpellille. Voitele nyt päällä oleva omenakerros ensin voisulalla ja ripottele päälle sokeria. Laita kakku takaisin uuniin ja jatka paistamista kunnes pinta on karamellisoitunut (n. 10-15 min). Nosta uunista ja anna jäähtyä kokonaan. 

Kiitos räntä- ja lumisateiden ynnä myrskyävän tuulen olen jo aloittanut vappunaposteltavien valmistelun. Koska simanlaiton kanssa ollaan viime hetkillä, laitan tähän tämän vuoden simareseptini. Muuhun vappunaposteltavaan palaan hieman myöhemmin.

Aronia-omenasima 2 ltr

Chokeberry apple mead
250 g aronianmarjoja
250 g omenaa
1+1 ltr vettä
125 g fariinisokeria
125 sokeria
0,5 sitruunan mehu + kuoriraaste
0,75 tl kuivahiivaa tai pienen herneen kokoinen pala hiivaa

Kaada kattilaan jäiset aronianmarjat. Pese tai kuori omenat ja leikkaa ne paloiksi. Laita omenalohkot kattilaan marjojen kanssa. Lisää kattilaan sokerit ja 1 ltr vettä. Kiehauta ja anna kiehua n. 15 min.
Raasta kiehumisen aikana sitruunan kuori ja purista mehu. 
Kun seos on riittävästi kiehunut niin, että maut marjoista ja omenasta ovat irronneet liemeen, nosta kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon 1 ltr kylmää vettä, sitruunan mehu ja kuoriraaste. Anna keitoksen jäähtyä kuivahiivaa käytettäessä 37-40 asteeseen, tuorehiivaa käytettäessä kädenlämpöiseksi. Ole aika tarkka lämpötilojen kassa, kuuma tappaa hiivan, liian viileä hidastaa tuntuvasti hiivan heräämistä käymistä varten. Lisää joukkoon hiiva ja sekoita hyvin. Peitä kattila ja anna seistä huoneenlämmössä 24 h.
Vuorokauden jälkeen siman pitäisi olla alkanut jo kehittämään pinnalle hieman vaahtoa. Siivilöi seos niin, että marjat ja omenat jäävät siivilään ja neste esim. kulhoon.
Valitse puhtaat (ei tarvitse olla steriloituja) pullot ja annostele niiden pohjille 5-6 rusinaa ja 1 tl sokeria/litran pullo. Kaada sima pulloihin (voit halutessasi siivilöidä mehun toiseen kertaan tässä vaiheessa). Sulje pullot ja siirrä ne jääkaappiin. Anna pullojen seistä siellä n. 1 vk, ilmaa pullot (varsinkin lasiset/räjähtämisvaara) vaikkapa 1 krt päivässä. Jos olet hieman myöhässä, anna siman valmistua päivän pari vielä pullotettuna huoneenlämmössä ennen siirtoa jääkaappiin. Kun rusinat ovat nousseet siman pintaan on sima valmista nautittavaksi. Jos et pidä rusinoista, niiden käyttämättä jättäminen ei vaikuta siman makuun. Ne vain osoittavat kivasti, koska sima on valmista.

Lopuista vapun naposteltavista ja vapputarjoiluista palaan seuraavassa postauksessa vielä ennen vappua. Luvassa on sipsien ja dippien lisäksi peltilihapiirakkaa, hieman erilaista perunasalaattia, sitruunamarenkia ja tänä vuonna tippaleipiä. Jos haluat tehdä tippaleipäsi itse, muistathan varata tekoon muutaman säilykepurkin ja helppoon pursottamiseen esim. tyhjän ketsuppipurkin tai vastaavan. Ja öljyä + kattilankannen.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)