Google Website Translator

sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Pääsiäistä ja päärynää

Easter starters

Pääsiäinen on täällä. Meillä pääsiäinen vietettiin pitkälti vanhaan malliin lisäten muutaman uuden ruoan pääsiäispöytään. Alkupaloina olivat ihanat paholaisenmunat. Uutuutena nostettiin pöytään parsacesarsalaatti, koska parsa sopii pääsiäiseen.
 
 
 

Parsacesarsalaatti

Asparagus cesar salad
2 palaa paahtoleipää
öljyä, Herbes de Provence-mausteseosta
1 pkt pekonia
1 nippu (500 g) parsaa
(salaattia, retiisiä)
Kastike:
1 valkosipulin kynsi
1 kananmuna
4 anjovisfileetä
2 rkl sitruunanmehua
1 tl Dijon-sinappia
0,5 tl mustapippuria
1 tl hunajaa
1 dl öljyä
 
Kuutioi leivät. Huuhtele parsat ja katkaise niistä pois alempi, puiseva osa (katkeaa itsestään oikeasta kohtaa, kun taivutat vartta kevyesti), viipaloi sopivan kokoisiksi paloiksi. Viipaloi pekonit.
Laita kaikki kastikeainekset öljyä lukuun ottamatta korkeaan astiaan. Hienonna ne sauvasekoittimella. Lisää lopuksi sekaan öljy ohuena nauhana sauvasekoittimen koko ajan käydessä.
Lämmitä paistinpannulla öljy. Lisää sekaan Herbes de Provence-mausteseos (tai mieleisiäsi yrttejä) ja leipäkuutiot. Paista leivät kevyen ruskeiksi. Nosta paistinpannu pois liedeltä odottamaan.
Levitä pekonisuikaleet kylmälle paistinpannulle. Nosta pannu liedelle kuumentumaan ja jatka pekonien paistoa, kunnes ne ruskistuvat rapeiksi. Jos sait pekonia, josta rasva ei helposti irtoa vaan pekonit alkavat tarttua pannuun, lisää pannulle liraus öljyä tuloksen parantamiseksi. Nosta rapeutuneet pekonit pannulta talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jätä pekonirasva pannuun.
Nostele pannulle pekonirasvaan parsapalat (jätä nuppuosat hetkeksi odottamaan) ja laske levyn lämpötilaa hieman (3). Paista varrenpaloja n. 3 min, lisää nuput. Jatka paistamista parsoja käännellen, kunnes palat ovat haarukalla kokeiltaessa pehmenneitä, mutta vielä rapeita. 
Sekoita paistinpannulla parsojen sekaan leipäkuutiot ja pekonipalat. Anna ainesten lämmetä hetki, nosta sekoitus pois hellalta ja lisää joukkoon kastike. 
Jos haluat hieman runsaamman salaatin, revi tarjoilukulhoon haluamaasi salaattia. Lisää päälle parsasekoitus ja viipaloi joukkoon retiisejä. Sekoita.
 
Easter desserts

Pääruoka tarjosin tänä vuonna jälleen karjalanpaistia. Jälkkärinä oli pashaa, uutuutena mämmikuppikakut mämmi- ja appelsiinikuorrutteella sekä naposteltavana Kinuskikissan täytetyt suklaamunat.
 
 
 
 

Mämmikuppikakut mämmi- ja appelsiinikuorrutteella 18 kpl

Muffinsit:
Rye pudding cup cakes with rye pudding and orange frosting
100 g voita tai margariinia 
1,5 dl sokeria
2 dl mämmiä
3 kananmunaa
1 appelsiinin kuoriraaste ja 0,5 mehu
 2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,25 tl pomeranssin kuorta
0,5 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
0,25 tl suolaa
Kuorrutus:
2 dl vispikermaa
2 rasiaa (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
(0,5 pss Dr. Oetker Creme Fix:iä)
50 g mämmiä
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin kuoriraaste
2 rkl appelsiinimehua

Sulata ja jäähdytä rasva.
Vatkaa kulhossa mämmi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa sekaan kananmuna 1 kerrallaan. Vatkaa joukkoon appelsiininkuoriraaste ja mehu.
Sekoita kaikki kuvat aineet sekaisin toisessa astiassa. Vatkaa mämmiseoksen joukkoon erissä vuoronperään kuivat aineet ja sulatettu margariini.
Annostele taikinaa muffinsivuokiin niin, että vuoka on n. 3/4 täynnä. Paista muffinseja 200 ºC uunin keskitasolla 15-20 min. Jäähdytä muffinsit.
Kuorrutetta varten vatkaa tuorejuusto ja kerma vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen lopussa sokeri ja halutessasi Creme Fix ja jatka vatkaamista vielä hetken aikaa. Jaa vaahto puoliksi kahteen eri kulhoon. 
Lisää toiseen puolikkaaseen vaahtoa mämmi ja vaniljasokeri, sekoita tasaiseksi.
Lisää toiseen puolikkaaseen vaahtoa appelsiininkuoriraaste ja appelsiinimehu, sekoita tasaiseksi.
2-täytteiseen pursotukseen tarvitset 2 kpl 30 cm pursotinpussia ja yhden 40 cm pursotinpussin ja ison tähtityllan. Täytä pienemmistä pusseista toinen mämmi- ja toinen appelsiinikuorrutteella. Sulje pussit ja leikkaa päähän reikä (ei kovin suuri, n. 1,5 cm pussin kärjestä). Laita isomman pursotinpussin päähän tylla valmiiksi. Työnnä sen jälkeen pienemmät pursotinpussit isomman pussin sisään niin, että molempien leikatut päät ovat tyllan suun kohdalla. Pursota esim. lautaselle koepursotus nähdäksesi, että tulos on "kaksivärinen". Jos ei, niin tarkasta pienten pussien reikäpäiden sijoittuminen ison sisällä. Pursota kuorrutus muffinsien päälle. Voit halutessasi koristella muffinsit esim. koristerakeilla tai pienillä pääsiäismunilla.

Meat stew

Ostin ennen pääsiäistä kilon päärynöitä. Muutaman niistä tarvitsin aiemmin tekemiini pekonipäärynöihin, nyt piti keksiä lopuillekin käyttöä. Niinpä piilotin ylimääräiset päärynät leipomuksiin. Clafoutis on hienosteleva pannukakku tai tässä tapauksessa "pannukakkupiirakka". Galeten voisi leipoa suoraan pellille ilman piirakkavuokaa, mutta siirtely- ja säilytysteknisistä syistä leivoin omani piirakkavuokaan. Galeten vaniljakreemi on tehty vaniljakreemijauheesta. Koska erilaisissa kreemijauheissa voi olla erilaisia sekoitussuhteita, katso jauheen ja nesteen suhde omasta kreemijauhepaketistasi (omani oli 1 osa jauhetta + 3 osaa nestettä). Koska käytin fariinisokeria ja paahdettuja mantelilastuja jo clafoutiksen valmistukseen, en käyttänyt niitä galetessa, mutta ne sopivat aivan yhtä hyvin siihenkin.

Päärynäclafoutis

Pear clafoutis
25 g voita tai margariinia 
3 kananmunaa
0,75 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 sitruunan kuoriraaste
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
Väliin:
2 päärynää
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
0,75 dl mantelilastuja
 
Lämmitä uuni 175 ºC. 
Pese päärynät hyvin ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Paahda mantelilastut. Raasta sitruunankuori. Sulata ja jäähdytä rasva.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kerma, maito ja voisula.
Sekoita vehnäjauhot, sitruunankuoriraaste, vaniljasokeri ja suola keskenään. Vatkaa vehnäjauhoseos erissä nesteseoksen sekaan.
Voitele uunivuoka rasvalla ja kaada vuokaan pohjalle n. puolet taikinasta. Paista pohjaosaa uunin alakeskitasolla n. 10 min, kunnes taikina on hyytynyt niin, etteivät täytteet uppoa siihen.
Ota vuoka uunista ja levitä pohjaosan päälle päärynäviipaleet. Ripottele niiden päälle kanelia ja fariinisokeria ja päällimmäiseksi kerros paahdettuja mantelilastuja. Kaada päälle loppu taikina niin, että hedelmäkerros peittyy kokonaan.
Laita vuoka takaisin uuniin ja paista clafoutista vielä 20-25 min, kunnes taikina on kypsynyt ja pinta saanut kauniin kullanruskean värin.

Päärynägalette

Pohja:
Pear galette
4 dl vehnäjauhoja (tai 3 dl vehnäjauhoja ja 1 dl mantelijauhoja)
1 rkl sokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhoja
150 g voita
1 kananmuna
(vettä)
Vaniljakreemi:
0,6 dl vaniljakreemijauhetta
1,8 dl maitoa
Täyte:
2 päärynää
1 tl kanelia
(fariinisokeria, mantelilastuja)
Voiteluun:
1 kananmuna
Päälle:
Tomusokeria
 
Sekoita pohjataikinan kuivat aiheet keskenään kulhossa. Nypi joukkoon paloiteltu, huoneenlämpöinen rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita seos taikinaksi. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää hieman vettä. Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja anna seistä jääkaapissa vähintään tunnin.
Pese päärynät hyvin ja viipaloi ne. Sekoita vaniljakreemin jauhepakkauksen ohjeiden mukaan.
Kauli pohjataikina ohueksi levyksi. Jos teet galeten piirakkavuokaan, kauli pyöreä, n. 4-5 cm piirakkapohjan vuoan ympärysmittaa suurempi levy. Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja ylimääräinen osuus reunoille ja niiden yli.
Levitä pohjataikinan päälle vaniljakreemi. Jos teet galeten leivinpellille leivinpaperin päälle, jätä reunoille n. 4-5 cm täytevapaata taikinaa. Levitä kreemin päälle päärynäpalat ja ripottele pinnalle kaneli ja halutessasi fariinisokeria ja mantelilastuja. Käännä pohjan reunat täytteiden päälle (galeten ulkonäkö saa jäädä karkeaksi). Voitele reunat kananmunalla.
Paista galette 175 ºC uunissa alakeskitasolla n. 50 min. Anna galeten jäähtyä ja ripottele päälle tomusokeria.
 
Mukavaa pääsiäisviikonloppua kaikille.
 
Happy Easter

Kristiina

1 kommentti:

  1. Voi mitä herkkuja! Olet velho kokiksi!

    Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

    VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)