Google Website Translator

lauantai 17. huhtikuuta 2021

Punakaalia ja makeaa

Rakastan kaaliruokia ja huomasin päivänä muutamana, etten ole aikoihin tehnyt mitään kaalista. Kun pakkasen uumenista löytyi paketti sriracha-makkaroita, päätin parittaa nuo kaksi ja katsoa, mitä syntyy. Yleensä käytän tavallista keräkaalia tai hapankaalia, tällä kertaa vahvasti maustettu makkara innoitti valitsemaan punakaalin. Jos punakaalin värjäävä ominaisuus häiritsee, sama pata syntyy yhtä lailla vaihtamalla punakaali vihreäksi ja punasipulit keltaisiksi.

Punakaali-makkarapata

Red cabbage-sausage stew
öljyä 
400 g maustettua makkaraa
2 punasipulia
2 valkosipulin kynttä
1 tl fenkolinsiemeniä 
2 porkkanaa
n. 1 kg punakaalia
5 dl vettä
2 dl omenamehua
1 kasvisliemikuutio
2 tl kuivattua salviaa 
7 kokonaista maustepippuria
2 dl ohrasuurimoita
(suolaa)
1 rkl hunajaa
persiljaa
 
Suikaloi kaali. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulit. Pese porkkanat ja leikkaa kolikoiksi. Viipaloi makkarat.
Lämmitä öljy suurehkon kattilan pohjalla. Lisää kattilaan makkarat ja paista niitä, kunnes ne saavat hieman väriä.
Lisää sipulit, valkosipulit, fenkolinsiemenet ja porkkanat ja kuullota niitä n. 2 min.
Lisää kattilaan kaalit ja ja hauduttele niitä välillä sekoittaen, kunnes ne pehmenevät ja menevät hieman kasaan (n. 15 min, varhaiskaalille riittää lyhyempi aika).
Lisää kattilaan vesi, omenamehu, salvia, pippurit ja ohrasuurimot. Katso, että ohrasuurimot ovat kosketuksissa nesteeseen. Kun pata kiehuu käännä liesi pienemmälle ja anna hautua hiljalleen poristen ja välillä sekoittaen n. 25 min. 
Tarkista maku, lisää hunaja ja tarvittaessa suolaa. Viimeistele pata persiljalla.

Koska olen tällainen makeahiiri halusin nopean ja helpon jälkiruoan. Valitsin kulhoon sekoitettavan banoffeen. Ajattelin ensin banaanin sijaan mandariinia, mutta silloin olisi kalvojen takia joutunut todennäköisesti valitsemaan säilykemandariineja. Joten mieluummin tällä kertaa tuoreet banaanit kuin purkkimandariinit.

Banoffee kulhossa

Banoffee in a bowl
keksejä (n.150 g)
(2 rkl Irish Cream-likööriä)
1 prk (397 g) karamellisoitua maitotiivistettä
2 banaania
2 dl vispikermaa
(2 rkl maustettua tomusokeria
0,5 pss Creme Fix-jauhetta)
Päälle:
suklaarouhetta 
(suolapähkinöitä tai pähkinäsekoitusta)

Murenna keksit kulhon pohjalla. Kostuta halutessasi niitä hieman. Lusikoi päälle maitotiiviste. 
Kuori ja viipaloi banaanit ja lisää ne seuraavaksi kerrokseksi kulhoon.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää halutessasi vaahtoon vatkauksen loppuvaiheessa makutomusokeria (itse käytin tällä kertaa mansikanmakuista) ja Creme Fix. Vatkaa vaahto loppuun napakaksi.
Koristele suklaarouheella ja pähkinöillä.
Alkuperäinen resepti: Etiketti 1/21

Rakastan sitruunaa ja olin viimeksi ottanut saksalaiskaupasta mukaani 0,5 kg pussin niitä. Ajattelin kai vappua siinä vaiheessa. Yllättäen viikolla rupesivat sormeni syyhyämään sekä sitruunoiden että leipomisen perään. Ilkka-Pohjalaisessa oli aiemmin julkaistu resepti sitruunaruuduille. Pienellä viilauksella päätin kokeilla niitä. Tosin näistä tuli osittain appelsiinisiä, sillä tuosta sitruunamäärästä ei tullut tällä kertaa tarpeeksi mehua (olisi pitänyt olla 3 dl pelkkää sitruunamehua). Tästä reseptistä sain 15 kpl. ruutuja. Itse leivoin piiraan edellisenä iltana, jolloin se oli valmis syötäväksi seuraavana päivänä.

Sitruuna-appelsiiniruudut

Lemon-orange squares
Pohja:
100 g voita tai leivontamargariinia
2 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl kookoshiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
Täyte:
2 dl sitruunamehua + 1 dl appelsiinimehua (tai 3 dl sitruunamehua)
5 dl sokeri
(1 tl vaniljasokeria)
1 dl vehnäjauhoja
6 kananmunaa
Päälle:
tomusokeri

Vuoraa n. 20x30 cm vuoka leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 ºC.
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri sekaisin. Lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste, kookoshiutaleet ja vehnäjauhot ja vatkaa tai nypi murumaiseksi taikinaksi. Painele taikina uunivuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Paista pohjaa uunin keskitasolla, kunnes sen pinta saa hieman väriä, n. 25 min. Nosta pohja uunista ja anna jäähtyä.
Tee täyte. Laita kaikki täyteaineet kulhoon ja sekoita hyvin. Itse surautin aiheet pikaisesti sekaisin sähkövatkaimella. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Paista piirakkaa uunissa n. 30 min, kunnes täyte on kiinteää.
Nosta piirakka uunista ja anna jäähtyä kokonaan. Peittele jäähtynyt piirakka esim. muovikelmulla tai pyyhkeellä ja nosta se jääkaappiin vetäytymään min. 4 tunniksi, mielellään yön yli. 
Leikkaa piirakka ruuduiksi.
Koristele piirakka tomusokerilla ja leikkaa se ruuduiksi. Pyyhkäise välillä veistä leikatessasi, niin ruutujen reunat pysyvät siistinä. 
Alkuperäinen resepti: Ilkka-Pohjalainen 26.3.2021

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)