Google Website Translator

torstai 29. huhtikuuta 2021

Vappuna nautitaan

First of May serving

Tänäkin vuonna vappu vietetään ilman isompia illanistujaisia tai tilaisuuksia (toivottavasti). Mutta pitää sitä hieman juhlistaa. Olen jo pitkään ollut tekemässä peltilihapiirakkaa ja se sopi mielestäni vappuun kuin nyrkki silmään. Kaveriksi olin ajatellut ensin bataattiranuja, mutta löytämäni perunasalaattiohje sopi kokeiltavaksi piirakan kanssa.

Peltilihapiirakka

Minced meat pie
2 pkt (á 600 g) valmista isoa voi- tai lehtitaikinalevyä 
Täyte:
1 pkt (150 g) pekonia
1 sipuli
10 g kuivattuja herkkutatteja 
1 dl vettä
1 rkl öljyä
500 g jauhelihaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia
1 tl maustepippuria
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 dl puuroriisiä
2,3 dl vettä
0,5 kasvisliemikuutiota
2 puolikovaksi keitettyä kananmunaa
1 dl juustoraastetta
Voiteluun:
1 kananmuna
 
Sulata taikinat pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuivatut sienet likoamaan desiin vettä n. 1 h ennen käyttöä (voit vaihtaa myös 2 dl pakastettuja sieniä). Silppua sipuli. Suikaloi pekonit. 
Laita pekonit kylmälle paistinpannulle, laiva levy päälle ja paista pekonit rapeiksi. Nostele ne esim. reikäkauhalla sekoituskulhoon.
Laske hieman lämpötilaa (3) ja laita sipulit kuullottumaan paistinpannulle pekonirasvaan, älä polta. Kuullota sipuleita n. 5 min, nosta se sekoituskulhoon pekonien seuraksi.
Kaada liotetut sienet liemineen pannulle ja anna olla siellä, kunnes neste on haihtunut ja sienet saavat kevyesti väriä. Kaada sekoituskulhoon.
Lisää lieden lämpötilaa ja kuumenna pannulla öljy. Lisää paprikajauhe, anna sen aromien irrota hetki (1-2 min) ja lisää jauheliha. Ruskista liha ja lisää ruskistamisen aikana timjami, pippurit ja suola. Kaada ruskistunut liha kulhoon. Sekoita aineet ja anna jäähtyä.
Keitä kananmunat ja silppua ne haarukalla. Lisää munasilppu jauhelihaseoksen joukkoon.
Keitä riisit kasvisliemessä (vesi+kasvisliemikuutio). Anna riisiseoksen jäähtyä ja kaada se sekoituskulhoon.
Lisää kulhoon vielä juustoraaste ja sekoita seos hyvin sekaisin. Tarkasta maku, seoksen maku "laimenee" paistettaessa ja jäähtyessä, joten se saa olla reilun mausteista.
Kauli sulanut taikina leivinpaperin päällä leivinpellin kokoiseksi levyksi. Nosta levy leivinpellille.
Levitä täyte leivinpellille pohjalevyn päälle niin, että reunoista jää n. 5 cm tyhjäksi. 
Kauli toinen taikinalevy samoin leivinpellin kokoiseksi. Nosta se kaulinta tai kaulimisalustaa apuna käyttäen pellille piirakan päälle. Voitele pohjalevyn vapaaksi jääneet reunat munalla ja käännä ne piirakan päälle. Painele hyvin kiinni esim. haarukalla. Voitele piirakka kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla reikiä.
Paista piirakkaa uunin alakeskitasolla 200 ºC n. 40 min. Jos haluat syödä piirakkaa heti, anna sen kuitenkin hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Parhaimmillaan piirakka on makujen tasaannuttua seuraavana päivänä.

Perunasalaatti salsa verde

Potato salad salsa verde
n. 1 kg kiinteää perunaa
Salsa verde:
1 ruukku tuoretta persiljaa
1 ruukku tuoretta basilikaa
(tuoretta minttua)
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl kapriksia
2 tl sokeria
2 rkl sitruunamehua (vajaa 0,5 sitruunan mehu)
1 rkl vettä
0,25 tl mustapippuria
n. 25 g anjovisfileitä (6-8 kpl) tai suolakurkkua

Leikkele yrtit varsineen kulhoon tai tehosekoittimen astiaan. Lisää joukkoon muut ainekset ja soseuta ainekset tasaiseksi seokseksi. Jos kastike vaikuttaa paksulta, voi lisätä hieman vettä.
Keitä perunat kypsiksi, jäähdytä hieman, kuori ja paloittele. Laita perunapalat kulhoon salsa verden joukkoon ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 0,5 h.
Alkuperäinen resepti: K Ruoka 4/21

Funnel cake and mead
Jälkkäriksi sopivatkin sitten tippaleivät, niitä kun ei ole tullut tehtyä muutamaan vuoteen. 
 
Koska vappuilta vietetään tänä vuonna kotona, piti illaksi varata suolaista ja makeaa naposteltavaa TVn ääreen. Juomaksi vaikkapa kivasti kupliva aronia-omenasima, jonka tein viime viikolla.  Dipeistä kannattaa sen verran mainita niiden ohentamisesta sopivaksi, että liian löysät dipit tuppaavat valumaan rinnuksille.

 

 

Juustotyynyt ja chilipaprikadippi

Cheese pufs and chili bellpepper dip
150 g Cheddar juustoraastetta
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
50 g voita tai leivontamargariini
n. 2 rkl kylmää vettä
Chilipaprikadippi:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl chilimausteseosta
1 tl hunajaa
suolaa, mustapippuria
0,5-1 rkl kermaa

Sekoita kulhossa juustoraaste, jauhot ja suola keskenään.  Lisää joukkoon paloiteltu, kylmä rasva ja nypi aineet murumaiseksi seokseksi, Lisää kylmää vettä, kunnes muodostuu taikina.
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Leikkaa levy n. 3 x 3 cm neliöiksi. Nostele neliöt leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille. Paista 175 ºC uunin keskitasolla n. 15 min, kunnes neliöt ovat kullankeltaisia. Nostele paistuneet tyynyt talouspaperin päälle rapeutumaan (miel. seuraavaan päivään ainakin). Säilytä paperipussissa.
Dippiä varten sekoita tuorejuustoon mausteet ja ohenna kermalla haluamaasi paksuuteen.  Anna maustua jääkaapissa.
 

Perunalastut ja yrttidippi

Potato chips and herb dip
200-300 g perunoita
2,5 rkl rypsiöljyä
0,5 tl yrttisuola
0,5 tl Herbes de Provence yrttimaustetta
1 tl savupaprikajauhetta
0,25 tl mustapippuria
Yrttidippi:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 murskattu valkosipulin kynsi
silputtua ruohosipulia, persiljaa ja tilliä
1 tl piparjuuritahnaa
suolaa, mustapippuria
1 tl sitruunan mehua
0,5 - 1 rkl kermaa ohentamiseen

Perunalastujen perusohjeen nappasin Sikke Sumarilta. Sekoitin astiassa öljyyn yrttisuolan, yrttimausteen, savupaprikan ja mustapippurin ja siinä vaiheessa, kun Sikke Sumarin ohjeessa kuivatut perunat voidellaan öljyllä, voitelin omani mausteöljylläni.
Sekoita astiassa tuorejuusto, silputut yrtit, piparjuuritahna, sitruunamehu ja mausteet. Ohenna seos kermalla halutun paksuiseksi ja anna maustua jääkaapissa.

Ruissipsit ja lohidippi

Rye bread chips and salmon dip
0,5 ruislimppua tai muuta ruisleipää
2,5 rkl öljyä
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
0,5 tl suolaa
Lohidippi:
1 dl majoneesia
2 rkl lohi- tai katkaraputahnaa (tuubissa)
1 tl sitruunamehua
1 tl silputtua tilliä
suolaa, mustapippuria
0,5-1 rkl kermaa

Sekoita öljyyn mausteet ja anna maustua sen aikaa, kun leikkaat leipää.
Leikkaa ruisleivästä ohuita viipaleita. Leikkaa viipaleet tikuiksi tai vaikkapa kolmioiksi. Levitä palat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja voitele ne mausteöljyllä. Paista sipsejä 175 ºC uunissa n. 20 min tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja rapeutuneet. Voit panna halutessasi lusikan uuninluukun väliin niin, että luukku on hieman raollaan ja liika kosteus haihtuu uunista.
Sekoita astiassa majoneesi, lohitahna, sitruunamehua, tilli ja mausteet sekaisin. Ohenna kermalla halutun paksuiseksi. Anna maustua jääkaapissa.

Makeana naposteltavana ovat tällä kertaa marengit, joita voi dipata suklaadippiin. Miksei siihen voi kokeilla myös tippaleipien dippausta? Kummastakin annoksesta tulee n. 15 marenkia.

Sitruunamarengit

Lemon meringues
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori

Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sitten sokeri erissä koko ajan vatkaten niin, että vaahdosta tulee sileää ja kiiltävää. Vatkaa lopuksi joukkoon sitruunankuoriraaste.
Nostele seoksesta lusikalla nokareita leivinpaperilla peitetylle pellille (voit halutessasi öljytä paperin kevyesti) tai lusikoi taikina tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursottele marengit pellille.
Paista marenkeja n. 1,5 tuntia 75 ºC uunissa. Sammuta uuni, mutta jätä marengit sinne vielä n. tunniksi. Säilytä marenkeja kuivassa paikassa paperipussissa.

Suolakaramellimarengit

Salted caramel merengues
2 munanvalkuaista
0,5 tl sitruunamehua (tai etikkaa)
1 dl makutomusokeria suolakaramelli

Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa lopussa joukkoon sitruunamehua. Lisää sitten sokeri erissä koko ajan vatkaten niin, että vaahdosta tulee sileää ja kiiltävää.
Nostele seoksesta lusikalla nokareita leivinpaperilla peitetylle pellille (voit halutessasi öljytä paperin kevyesti) tai lusikoi taikina tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursottele marengit pellille.
Paista marenkeja n. 1,5 tuntia 75 ºC uunissa. Sammuta uuni, mutta jätä marengit sinne vielä n. tunniksi. Säilytä marenkeja kuivassa paikassa paperipussissa.
 

Suklaadippi

Chocolate dip
100 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
 
Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja kaada se suklaapalojen päälle. Sekoittele seosta lusikalla, kunnes suklaa on sulanut ja seos on kunnolla sekoittunut. Jos seos tuntuu kovin jähmeältä. lisää tilkka kermaa. Jos dippi hyytyy välillä liikaa, lämmitä sitä todella pikku hetki mikrossa.
 
 
 

Kristiina

6 kommenttia:

  1. Herkullista ja aurinkoista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suht aurinkoinen oli ja herkullinenkin 0,5 kilon verran. Hyvää vapunjälkeistä aikaa sinullekin. :)

      Poista
  2. Teillä on maistuva vappu - nauttikaa! Dipit kuulostivat hyviltä samoin perunasalaatti. Meillä on vain kaupan perunasalaattia, laiska emäntä :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei valmiissa perunasalaatissa ole mitään vikaa, käytän usein itsekin. Nyt vaan huvitti erilainen.

      Poista
  3. Tein ohjeellasi lihapiirakan, mutta jauhelihaa oli vain puolet ja pakasteesta tatteja reilusti. Maistui näinkin. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti on hyvää sinun tavallasi. Tatit kun ovat herkkua. Sattui vaan tällä kertaa olemaan pakkasessa tuo 500 g, muuten olisin itsekin voinut korvata osan lihasta sienillä.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)