Google Website Translator

lauantai 8. toukokuuta 2021

Keittoja ja leivontaa

Huhtikuun ruokajuhlien jälkeen on aika hieman keventää. Ei toki liikaa, ettei pääse laihtumaan. Huomasin jossain välissä, että kaupasta löytyy valmiiksi kypsiä linssejä suolavedessä. Pidän linsseistä, mutta onnistun usein keittämään ne ylikypsäksi puuroksi. Näin yhtenä yönä unta porkkanoiden ja maapähkinävoin yhdistämisestä. Siitä syntyi tämä keitto. Käyttämäni linssit voi korvata esim. kypsällä kanalla tai riisillä/ohralla, mutta silloin riisi/ohra pitää laittaa kiehumaan yhdessä porkkanoiden kanssa.

Pähkinäinen porkkana-linssikeitto

Carrot lintel soup
1 rkl öljyä 
750 g porkkanoita
1 sipuli
1-3 valkosipulin kynttä
1 chili tai chilihiutaleita
1 ltr kana- tai kasvislientä
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
1 prk (200 ml) kookosmaitoa
1 prk (380/230 g) punaisia linssejä suolavedessä
silputtua tuoretta korianteria, basilikaa, minttua tai kaikkia
(suolaa, mustapippuria).

Pese ja paloittele porkkanat. Silppua sipuli ja murskaa valkosipuli. Silppua tuore chili. Kaada linssit siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja anna valua.
Kuullota porkkanapaloja, sipulisilppua, chiliä ja valkosipulimurskaa öljyssä kattilan pohjalla n. 5 min. Lisää kattilaan kana/kasvisliemi (tai 1 ltr vettä + 2 liemikuutiota. Lisää myös inkivääri, maapähkinävoi ja kookosmaito. Anna kiehahtaa ja kiehuttele keittoa sen jälkeen hiljalleen niin kauan, että porkkanat ovat pehmenneet (20-30 min riippuen porkkanapalojen koosta).  Nauti hyvän leivän kanssa.

Minulla ei ollut tarjoilla kuin aamupalaruisleipää ja näkkäriä, joten porkkanoiden pehmetessä paiskasin kasaan ohrarieskat. Taikinasta tuli 12 rieskaa. Mietin niitä tehdessäni, että jokusen viikon päästä lisäisin taikinaan tuoreita ryöpättyjä nokkosia ja vetäisin kypsien leipien päälle ketunleipä- tai kuusenkerkkäpestoa.

Ohrarieskat

Barley flatbreads
6 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
5 dl vettä
 
Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää vesi ja sekoita lusikalla nopeasti tasaiseksi, löysähköksi taikinaksi.
Levitä leivinpaperilla päällystetylle leivinpellille kevyesti jauhoa ja nostele sille reilun kukkuran kokoisia taikinakokkareita. Tarvitset 2 leivinpeltiä. Painele kokkareet hyvin jauhotetulla kädellä n. 1-1,5 sentin paksuisiksi leipäsiksi. Pistele leivät haarukalla.
Paista rieskoja 250 ºC uunissa keskitasolla n. 15 min. Peitä leivät uunista otettaessa leivinliinalla.
Alkuperäinen resepti: K-Ruoka 4/21
 
Minulla sattui olemaan muutama ylimääräinen omena, jotka halusin muuntaa nopeaksi, helpoksi jälkiruoaksi. Valion sivuilta löysin omenaunelma-vaahdon ja loput omenat laitoin kiisseliin.

Omenaunelma

Apple dream
1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 tl sitruunamehua
2 dl omenaa raastettuna (2-3 omenaa)
0,5 dl sokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl vaniljatahnaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa

Sekoita kulhossa tuorejuusto, sitruunamehua, omenaraaste, sokeri, kaneli ja vaniljatahna keskenään.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita juustoseos nuolijalla kermavaahdon sekaan. Säilytä jääkaapissa kiisselin keiton ajan.
Alkuperäinen resepti: https://www.valio.fi/reseptit/omenaunelma/

Omena-mansikkakiisseli

Apple strawberry kissel
9 dl vettä
500 g omenaa
1 dl sokeria
1 tl kanelia
2 rkl sitruunamehua
4 rkl perunajauhoja tai Maizenaa
1 dl kylmää vettä
250 g mansikoita (pakaste)
 
Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat paloiksi.
Kaada kattilaan vesi, lisää sokeri, kaneli, sitruunamehu ja omenapalat. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen, kunnes omenat ovat pehmenneet (10-15 min). Nosta kattila pois liedeltä.
Sekoita astiassa 1 dl vettä ja perunajauhot/Maizena.  Kaada ne ohuena nauhana omenakeitokseen koko ajan voimakkaasti vatkaten (omenat hajoavat samalla kiisseliin). Nosta seos takaisin liedelle, kunnes se pulpahtaa kerran. Vatkaa kiisseliä vielä pulpahdusta odotellessa.
Nosta kattila pois liedeltä ja kaada kiisseliin jäiset mansikat. Anna kiisselin jäähtyä välillä sekoittaen. Annostele jäähtynyt kiisseli lautaselle ja lusikoi päälle reilu nokare omenaunelmaa.

Usein tehdessäni marenkeja tulee yli jääneet keltuaiset käytetty Lemon Curdiin ja niin ajattelin tehdä vappunakin. Kuitenkin ennen vappua osui silmiini Lidlin tarjouksessa Pastel de Nata leivonnaiset. Piti heti katsoa netistä, mitä ne ovat. No ne olivat vaniljakreemillä täytettyjä leivonnaisia. Ja vaniljakreemi tehdään maidosta ja munankeltuaisista. Pakkasessa oli lehtitaikinalevyjä, joten päätinkin tällä kertaa paiskata keltuaiset leivoksiksi. Tein pienen lisäyksen omiin torttuihini ja lusikoin jokaisen kupin pohjalle pari teelusikallista marmeladia.

Pastel de Nata

Pastel de Nata
1 pkt (500 g) lehtitaikinalevyjä
(marmeladia tai hilloa)
Vaniljakreemi:
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
2,5 dl sokeria
1 tl suolaa
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 sitruunan raastettu kuori ja mehu
4 munankeltuaista
1 kananmuna
 
 
Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
Esilämmitä uuni 200 ºC. 
Tee vaniljakreemi. Raasta sitruunankuori ja purista mehu. Sekoita sokeri, suola ja vehnäjauhot keskenään. Erottele 4 kananmunan keltuaiset ja valkuaiset.
Mittaa kattilaan maito ja kerma. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kermamaitoseokseen. Lisää sinne myös vaniljatangon kuoret ja kanelitanko. Lämmitä seos kiehumispisteeseen, älä kiehauta. Poista vaniljatangon kuoret ja kanelitanko.
Vatkaa sekaan kuiva-aineseos tasaiseksi ja anna kuumeta, kunnes seos hieman sakenee ja sokeri sulaa. Älä vieläkään kiehauta. 
Vatkaa sekaan keltuaiset n. 1 kerrallaan koko ajan sekoittaen, sitten kokonainen kananmuna. Muista vatkata koko ajan. Annan seoksen kuumentua vähän aikaa koko ajan vatkaten, älä edelleenkään kiehauta. Vatkaa samalla sekaan myös sitruunan kuoriraaste ja mehu.
Nosta kattila jäähtymään esim. kylmään vesihauteeseen, sekoita välillä.
Öljyä kevyesti muffinsivuoan kolot. 
Levitä lehtitaikinalevy jauhotetulle leivonta-alustalle ja ota siitä juomalasilla ympyröitä. Ota ylijäänyt taikina talteen. Kauli ympyrät ohuiksi ja asettele ne kupeiksi muffinsipellin koloihin. Jatka näin kaikkien 5 levyn kohdalla. Pyörittele ylijääneet taikinapalat yhteen ja kauli alkuperäisen taikinan paksuiseksi. Ota jälleen ympyröitä ja kauli ne ohuemmiksi. Jatka näin, kunnes sinulla on 16 täytettävää kuppia. Jos sinulla ei ole kuin 12 kolon pelti, käytä apuna kahta silikoni- tai foliomuffinsivuokaa päällekkäin ja jatka kuppien kokoamista niihin. Kaikki kupit voi myös koota siten, jos ei omista muffinsipeltiä.
Lusikoi halutessasi jokaisen kupin pohjalle 2 tl marmeladia tai hilloa. Täytä kupit yläreunan tasalle vaniljakreemillä.
Paista leivonnaisia uunin keskitasolla 15-20 min, kunnes vaniljakreemi on hyytynyt ja pinta saanut hieman väriä. Huom. Jos paistat leivonnaisia irrallisissa muffinsivuoissa, nosta ne vuokaan tai pellin päälle ennen uuniin laittoa, täyte kohoaa paiston aikana hieman ja voi valua reunan yli.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)