Google Website Translator

sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Villikasviviikonloppu

Olen käynyt muutaman kerran villivihannesten metsästysretkilläni. Villikasveja poimiessa on aina hyvää aikaa suunnitella ruokia niistä. Tällä kertaa päätin unohtaa salaatit (en ole erityisemmin villivihannessalaattien ystävä). Valitsi alku- tai iltapalavaihtoehdoksi muffinsit. Kuorrutteessa voi käyttää joko maustamatonta tai maustettua tuorejuustoa. Jos käytät maustamatonta, tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa, mustapippuria ja vaikka ruohosipulia sekä valkosipulia. Ylijääneen kuorrutuksen voi laittaa rasiaan ja käyttää leivällä levitteenä.

Nokkospekonimuffinsit ketunleipäkuorrutteella 12 kpl

Nettle bacon cupcakes with wood sorrel frosting
Taikina:
1 pkt (140 g) pekonia
3 dl sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,25-0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
0,5 tl kuivattua meiramia
2 dl ryöpättyjä nokkosia 
1 prk (200 g) kermaviiliä
2 kananmunaa
100 g voita tai leivontamargariinia sulatettuna
Kuorrute:
1 rs (200 g) maustamatonta tai yrttimaustettua tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
1tl Cream Fix:ä (Dr. Oetker)
0,25 dl ketunleipäpestoa
(suolaa, mustapippuria, valkosipulia, ruohosipulia)

Suikaloi pekoni ja levitä suikaleet kylmälle paistinpannulle. Paista ne rapeiksi ja nosta talouspaperin päälle imeytymään.
Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Purista nokkosista ylimääräinen neste pois ja hienonna ne. Sekoita ne jauhoseokseen. Lisää pekonisuikaleet sekaan.
Lisää kulhoon kermaviili, munat ja sulatettu rasva ja sekoita taikina hyvin sekaisin.
Jaa taikina muffinsipellin koloihin tai muffinsivuokiin. Paista 225 ºC uunin alakeskitasolla 20 min. Jäähdytä.
Tee kuorrute. Vatkaa kulhossa tuorejuusto ja kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa joukkoon Cream Fix-jauhe (ei pakollinen).
Sekoita vaahdon sekaan nuolijalla ketunleipäpesto tasaiseksi. Lusikoi seos pursotinpussiin ja pursota muffinsien päälle kuorrute. Koristele ketunleivän lehdillä ja kukilla, jos niitä sattuu olemaan. 

Olin nähnyt K-ketjun ruokalehdessä reseptin basilikarisotosta ja pannut sen ylös tulevaisuutta varten. Ketunleivät antoivat minulle ajatuksen suomentaa resepti siten, että ne korvaisivat basilikan ja riisin korvaisin kauralla tai ohralla. Parmesaanille en tosin keksinyt suomalaista vastiketta.

Ketunleipäkauratto

Wood sorrel oatotto
Ketunleipäöljy:
2 dl ketunleipiä
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
ripaus mustapippuria
Kauratto:
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota (tavallista tai suolatonta)
30 g voita
2 kevätsipulia
2 valkosipulin kynttä
3 dl gluteenitonta kaurarouhetta (tai ohrasuurimoita)
2 dl kuivaa valkoviiniä (tai sitruunamehu-vesisekoitusta)
1 dl parmesaaniraastetta
ripaus mustapippuria
(suolaa)

Annostele ketunleipäöljyn ainekset astiaan ja soseuta ne sauvasekoittimella. Anna maustua jääkaapissa kauraton teon ajan.
Keitä vesi ja kasvisliemikuutiot kasvisliemeksi.
Viipaloi kevätsipulit ja murskaa valkosipulit.
Sulata paistinpannussa voi ja kuullota siinä kevätsipuleita ja valkosipulia muutama minuutti.. Lisää kaurarouhe ja jatka kuullottamista n. 5 min.
Lisää pannulle valkoviini ja sekoita seosta, kunnes viini on imeytynyt kaurarouheeseen.
Lisää pannulle kuumaan kasvislientä 1-2 kauhallista koko ajan sekoittaen. Kun edellinen liemi on imeytynyt, lisää kasvislientä jälleen 1-2 kauhallista. Sekoita aluksi koko ajan, myöhemmin silloin tällöin. Jatka kasvisliemen lisäämistä ja seoksen keittämistä, kunnes kaurarouhe on kypsynyt, mutta siinä tuntuu vielä hiukan napakkuutta (20-25 min). Kauratto saa jäädä löysäksi.
Sekoita kauraton joukkoon parmesaaniraaste ja mausta mustapippurilla. Jos käytit suolatonta kasvislientä, lisää tarvittaessa myös suolaa. Nosta pannu liedeltä ja sekoita kauraton sekaan 2/3 ketunleipäöljystä. 
Annostele kauratto tarjoiluastiaan, ripottele päälle parmesaania ja viimeistele annos ketunleipäöljyllä.

Olin juuri käynyt poimimassa kuusenkerkkiä. Koska ne olivat vielä pieniä keräämäni määrä ei riittänyt siirapin keittoon. Minusta kauratto kaipasi seurakseen tuoreita sämpylöitä, joten päätin käyttää osan kerkistä sämpylöihin. Valitsemani 2 dl antaa sämpylöille hienoisen kuusenkerkän makuvivahteen. Jos haluat voimakkaampaa makua, käytä 3 dl tuoreita kerkkiä tai korosta makua vaihtamalla tavallinen siirappi kuusenkerkkäsiirapiksi.

Kuusenkerkkäsämpylät 18 kpl

Buns with spruce tree tips
2-3 dl tuoreita kuusenkerkkiä
5 dl maitoa tai vettä
1 rkl (kuusenkerkkä)siirappia
0,5 rkl suolaa
4 dl durum-vehnäjauhoja
8 dl täysjyvägrahamvehnäjauhoja
1 ps kuivahiivaa
0,5 dl öljyä

Puhdista ja pese tuoreet kuusenkerkät. Soseuta ne sauvasekoittimella.
Sekoita kulhossa maito/vesi, siirappi, kuusenkerkkäsose ja suola. Lämmitä seos 42 ºC.
Sekoita erillisessä astiassa jauhot ja kuivahiiva keskenään. Sekoita jauhoseos erissä nesteseoksen joukkoon. Vaivaa taikinaksi. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa, kunnes öljy on sekoittunut siihen. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta n. 1 h vedottomassa paikassa.
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilma pois. Ota taikinasta tasakokoisia paloja, pyöritä ne pulliksi ja nosta leivinpaperilla peitetylle leivinpellille (2 kpl). Peitä valmiit sämpylät liinalla ja anna kohota vielä n. 30 min.
Paista sämpylöitä 200 ºC 20 min alakeskitasolla pellillinen kerrallaan (kiertoilmauunissa molemmat pellilliset yhtaikaa) 15 min. Tarkasta kypsyys tikulla. Jäähdytä sämpylät liinan alla (jo haluat rapeakuorisia, ilman liinaa).

Jälkiruokaan päätin käyttää voikukkasiirappia. Paremmin olisi ehkä sopinut voikukkamarmeladi, mutta en ole ehtinyt hakea toista erää voikukkia sen tehdäkseni, joten tarjoilla oli vain jo tekemäni voikukkasiirappi.

Voikukkaritarit

French toast with dandelion suryp
12 kpl pullapitkon tai vaalean leivän siivuja
voita paistamiseen
Kostutus:
3 dl maitoa tai kermaa tai niiden sekoitusta
1 kananmuna
0,5 rkl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
0,25 tl suolaa
Päälle:
voikukkasiirappia tai -marmeladia
kermavaahtoa (2 dl kuohukermaa + 1 rkl sokeria + 1 tl vaniljasokeria)
 
Vatkaa kulhossa maito/kerma, muna, sokerit, kaneli ja suola sekaisin. Kasta jokainen pullan/leivänpala molemmin puolin seoksessa ja nosta palat lautaselle odottamaan.
Sulata paistinpannulla voi ja paista leivänpaloihin molemmin puolina kauniin vaaleanruskea pinta. Lisää voita tarvittaessa pannulle aina leipäerien paistokertojen välillä.
Annostele paistettujen, jäähtyneitten leivänpalojen päälle siirappia/marmeladia ja lusikallinen kermavaahtoa.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)